Cechy form silikonowych, które sprawią, że na pewno wybierzesz ten produkt

Każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że jeszcze do niedawna formy silikonowe były jedynie marzeniem i każdy dawał sobie radę w kuchni. Odkąd jednak pojawiły się na rynku, wiele gospodyń domowych rezygnuje z tradycyjnych blach na rzecz wygody i bezpieczeństwa, jakie z pewnością dają foremki silikonowe. Czego jeszcze można się po nich spodziewać? Odpowiedzi na to pytanie szukajcie w poniższym tekście.

Nie tylko do pieczenia

Utarło się, że formy silikonowe wykorzystuje się do pieczenia muffinek i innych słodkości. Okazuje się jednak, że te nadają się nie tylko do tego. Mając na uwadze fakt, że wytrzymują do nawet -60 st. C warto pokusić się o stwierdzenie, że doskonale nadają się również do chłodzenia i mrożenia potraw.

Co więcej, wspomnianych foremek z powodzeniem można używać w każdym piecyku – z termoobiegiem, gazowym, czy elektrycznym. Jedno, o czym należy pamiętać to fakt, że foremki nie można trzymać bezpośrednio nad ogniem.

Ciekawym jest, że silikonowa forma odporna jest na szok termiczny. Co to znaczy? Tyle i aż tyle, że bezpośrednio z zamrażarki można je od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapewne zdajecie sobie sprawę z tego, co stałoby się np. ze szklanym naczyniem w takiej sytuacji. Rozpadłoby się w drobny mak, niszcząc nie tylko przygotowaną wcześniej potrawę, ale również piekarnik.

Dlaczego jeszcze formy silikonowe są tak popularne? Ich przewagą jest z pewnością możliwość mycia w zmywarce, jak również to, że zajmują niewiele miejsca w szafce, w której są przechowywane.

 

Back To Top