Cechy, które sprawią, że zakochasz się w formie silikonowej

Gumowe formy do pieczenia – tak wielu z Was kojarzą się silikonowe foremki, które od jakiegoś czasu dostępne są na rynku. Okazuje się jednak, że z gumą mają niewiele wspólnego. I bardzo dobrze, ponieważ guma pod wpływem wysokich temperatury wydziela brzydki zapach, który mógłby przejść na przygotowywane pożywienie. Silikon zaś jest materiałem bezwonnym i bezzapachowym. Warto również podkreślić, że jest bezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością. Za co jeszcze powinniście pokochać formy silikonowe? Które cechy sprawią, że nie będziecie potrafili obejść się bez tego produktu? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć poniżej.

Dlaczego forma silikonowa jest lepsza niż tradycyjna blaszka?

Blaszane formy towarzyszą kucharkom i cukiernikom od lat. Piekły w nich nasze babcie, mamy, a do niedawna my. Niestety ich kres jest bliski, ponieważ powoli wypierane są nie tylko przez teflon, ceramikę, czy szkło, ale również przez foremki silikonowe, które z każdym dniem zyskują na popularności.

Dlaczego te ostatnie są tak popularne? Odpowiedź jest bardzo prosta – są nie tylko uniwersalne, ale również mają ogromna ilość zastosowań. Można w nich zarówno piec, jak i mrozić potrawy,co więcej są niezwykle poręczne do przechowywania, a to w dzisiejszych czasach zaleta na wagę złota. Co więcej, są doskonałe do przygotowywania rozmaitych potraw. Można w nich upiec nie tylko ciasto, ale również pizzę, chleb, czy bułki do hot-dogów. Doskonale nadają się również do pieczenia pieczeni. Jak zatem widać, można śmiało rzec, że jest to produkt idealny.

Back To Top