Czajniczek do parzenia herbaty ­– który wybrać?

Na początku podróży po aromatycznym świecie herbaty, wielu amatorów tego napoju chciałoby posiadać własny czajniczek do parzenia herbaty. Od zamiaru zakupu do jego realizacji wiedzie jednak daleka droga, bo wielość rodzajów czajniczków, czajników, dzbanków przytłacza każdego początkującego herbaciarza. Jak wybrać dla siebie odpowiedni czajnik do parzenia herbaty, gdy sklepy tradycyjne i internetowe straszą obco brzmiącymi nazwami?

 

Czajnikowy zawrót głowy

Typowy czajnik kojarzy nam się przede wszystkim z naczyniem, w którym gotujemy wodę. Okazuje się, że wielkość, kształt czy materiał, z którego wykonano to naczynie, zależy nie tylko od przeznaczenia, metody parzenia herbaty, ale również od kultury, do której należy. Tam, gdzie herbata odgrywa ważną rolę w życiu społeczności, możemy spotkać bardzo wiele naczyń przeznaczonych do sporządzania naparu herbacianego. Czajniki tureckie, marokańskie, chińskie czy japońskie zdecydowanie się od siebie różnią, ale na szczęście mają też cechy wspólne i to na nie warto zwrócić uwagę.

 

Kupujemy czajnik do parzenia herbaty

Niezależnie od materiału czy kształtu, który zdobędzie nasze herbaciane serce, czajnik powinien być dobrej jakości. Na właściwe przygotowanie naparu składają się z pozoru mniej ważne detale – na przykład pokrywka. Musi szczelnie zamykać otwór, aby proces parzenia przebiegał prawidłowo. Ważny też jest dzióbek, którego koniec powinien znajdować się dokładnie na tej samej wysokości, co otwór czajniczka i ucho. Nawet pięknie wygięty dzióbek, jeśli będzie za długi bądź za krótki sprawi, że nalewanie gotowego naparu będzie przypominało raczej popisy żonglerskie niż relaksujące chwile przy aromatycznym napoju.

Żeliwny, ceramiczny, szklany, a może stalowy?

Dzbanek do parzenia herbaty najczęściej wykonany jest ze szkła i sprzedawany z metalowym sitkiem – filtrem w środku. Kiedy jednak kusi nas mniej nowoczesne rozwiązanie, stajemy przed trudnym dylematem – który czajniczek do parzenia herbaty wybrać? Niektórzy doświadczeni herbaciarze o wyjątkowo wyrafinowanym smaku zalecają używać do każdego rodzaju herbaty innego czajniczka, bo każdy materiał ma swoje niepowtarzalne właściwości. Czajniki żeliwne świetnie nadają się do utrzymywania temperatury wody, ale przygotowanej w nich herbacie nadają specyficzny posmak. Podobnie wąskie zastosowanie mają czajniczki ze specjalnej chińskiej glinki (Yixing), które nie nadają się do przygotowywania chociażby herbat zielonych i wymagają na początek specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Najbardziej uniwersalne wydają się czajniki ceramiczne czy szklane, choć te drugie, niestety, szybko tracą ciepło.

 

Na początek kilka pytań

Nie warto ślepo podążać za radami blogerów – znawców herbaty. Każdy z nas ma indywidualne preferencje smakowe i zakup wielu czajniczków od razu byłby raczej stratą pieniędzy. Zastanów się na początku przygód w świecie herbaty, co dla Ciebie jest ważniejsze: wygląd naczynia czy jego praktyczność? Jak chcesz parzyć herbatę? W dwóch czajniczkach? Czy będziesz czajnik podgrzewał? Odpowiedzi na te pytania z pewnością ułatwią poruszanie się w gąszczu bogatej oferty sklepów z AGD.

Back To Top