Czajniczek z filiżanką czy inny zestaw do parzenia herbaty?

Herbatę można podawać na różne sposoby. Jeśli parzymy ją jedynie dla siebie, wystarczy nam specjalny czajniczek z filiżanką. Jeżeli jednak potrzebujemy większą ilość, możemy pokusić się o zaparzenie herbaty w dzbanku. Ale o tym dalej. W dzisiejszym artykule dowiecie się bowiem, jak podać elegancką herbatę na przyjęciu, czy herbatę liściastą trzeba odpowiednio traktować i jak zaparzyć herbatę liściastą, aby ta nie pływała nam w naparze. Gotowi? No to zaczynamy!

Jak odpowiednio dobrać zaparzacz do herbaty?

Jak można się spodziewać, każdy ma zupełnie inne preferencje, które mają ogromny wpływ na parzenie herbaty. Jedni lubią pić pojedyncze filiżanki, inni zaś chcą mieć jak najwięcej naparu, którym mogliby podzielić się ze znajomymi lub pić filiżanka za filiżanką. Właśnie te preferencje trzeba wziąć pod uwagę podczas zakupu narzędzi do parzenia.

Jedną z propozycji jest ciężki i niezwykle trwały, żeliwny dzbanek, w którym można parzyć japońską herbatę. Należy dodać, że ta wymaga specjalnego traktowania, ponieważ jest niezwykle delikatna. Oznacza to, że woda, którą ją zalewamy powinna mieć niższą temperaturę niż w innych przypadkach. Dobrze zatem, jeśli do czajniczka kupimy od razu termometr. Wybierzcie taki czajnik, który posiada zaparzacz. Dzięki niemu pozbędziecie się niechcianych fusów i liści, które w dzbanku bez zaparzacza z pewnością panoszyłyby się. Jeśli zależy Wam na całym zestawie, kupcie również żeliwne czarki, w których będziecie mogli podawać pyszną herbatę.

Back To Top