Czym jest cappuccino?

Cappuccino jest napojem kawowym pochodzenia włoskiego, który powstaje na bazie espresso i mleka. Cechuje się charakterystycznym, orzechowym smakiem i podawany jest ze spienionym mlekiem. Na wierzchu mlecznej piany posypuje się tartą czekoladą. Tradycyjne filiżanki do cappuccino mają około 150 ml pojemności i są wyprodukowane z porcelany.

Cappuccino jest rozpowszechnione na całym świecie i serwowane w kawiarniach przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Historia cappuccino sięga poprzedniego stulecia. Nazwa odwołuje się do brązowego koloru habitu kapucynów. Takim kolorem charakteryzuje się opisywany napój kawowy. Cappuccino jest czasami serwowane z bitą śmietaną i w towarzystwie ciast lub rogalików. Jest dopełnieniem słodkich deserów. W takiej formie zyskała uznanie wszystkich narodowości. Tradycyjne cappuccino powinno być specjalnie przyrządzane zgodnie z zaleconymi proporcjami.

Ważna tu będzie jakość kawy oraz rodzaj mleka. Taki napój jest prawdziwym obliczem cappuccino i niewiele ma wspólnego z proszkiem w saszetkach zalewanych wodą, które można znaleźć na sklepowych regałach. Efekt końcowy profesjonalnie przyrządzonego cappuccino budzi pozytywny odbiór estetyczny. Kosztując go najpierw czujemy smak spienionego mleka a potem espresso. Wzajemne przenikanie się tych smaków jest doskonałą kompozycją. Bariści dodatkowo wzbogacają piankę na kawie fantazyjnie wykonanym wzorem. Okazuje się, że przyrządzanie cappuccino ma wymiar artystyczny. Można również zaserwować cappuccino z gałka lodów. Wówczas stanowi formę deseru.

Back To Top