Foremki do wszystkiego

Blacha jak ta lala

Spośród różnych foremek do ciast i foremek do ciastek największą popularnością cieszą się od lat formy blaszane, czyli z blachy ocynowanej. Można spotkać je prawie w każdym domu głównie ze względu na to, że są bardzo uniwersalne i praktyczne. Nadają się zarówno do wypieków słodkich, na przykład biszkopty, babki, ciasta kruche, jak i do wypieków słonych, czyli m.in. pizza na cieśnie drożdżowym, wytrawne tarty czy cokolwiek innego, co w zamiarze nie miałoby być deserem.

Do wyboru, do koloru

Formy z blachy ocynkowanej dzielą się na konkretne rodzaje w zależności od wypieku. Dzięki takiej klasyfikacji wyróżniamy tortownice (najczęściej okrągłe formy z odpinaną obręczą), formy do babek, do biszkoptów, keksówki i formy do pieczenia chleba, formy do pizzy, a także formy do mniejszych słodkości, jak na przykład muffinki, babeczki, rurki i tak dalej. Rzecz jasna jest to wyłącznie nazewnictwo sugestywne, ponieważ w ostateczności nikt nikomu nie zabroni zrobić drożdżówki w keksówce albo ciasto bananowe w foremce do muffinek.
Co warto wiedzieć? Formy do pieczenia się nie tyle lekkie, co przede wszystkim szybko nagrzewające się, więc wszelkie obawy o nierównomierne pieczenie może odejść na bok. Niemniej jednak ze względu na całkiem cienkie ścianki te blachy, które nie są dodatkowo wzmocnione, mogą się z czasem odkształcić. Odruchem zaś – przed samym procesem pieczenia – powinno stać się smarowanie jej tłuszczem i posypanie mąką czy bułką tartą albo wyłożenie papieru do pieczenia. Bez tego ciasto może przylgnąć do dna blachy, powodując trudności z umyciem. Ponadto, co warto wiedzieć, nie powinno prać się tychże w zmywarce.
Back To Top