Forma do pieczywa ma ogromne znaczenie w powodzeniu wypieku chleba

W poprzednich artykułach wspominaliśmy o dzieciństwie i o tym, że pieczenie chleba nie jest wcale trudne, jeśli ma się dobry przepis, odrobinę chęci i odpowiednią formę do pieczenia. Mając tą ostatnią na uwadze, w dzisiejszym artykule chcemy przejść do sedna sprawy i przedstawić Wam poszczególne formy do pieczenia chleba, bagietek i bułek. Mamy nadzieję, że nasze propozycje spotkają się z Waszym uznaniem i już dziś pobiegniecie do sklepu, żeby nabyć swoją pierwszą w życiu formę do pieczywa, w której przygotujecie pyszny chleb

Kształt i wielkość formy mają znaczenie

Wybierając odpowiednią formę do przygotowania pieczywa, musisz zwrócić uwagę na wiele aspektów, do których należą nie tylko kształt i wielkość formy, ale również materiał, z którego została wyprodukowana oraz ilość pieczywa, które chcesz przygotować za jednym razem. Mając powyższe na uwadze, w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego możesz znaleźć następujące propozycje:

  • formy do pieczenia chleba – te można spotkać w kształcie prostokąta, kwadratu, owalne i okrągłe. Jak zatem widać – możecie wybrać taki kształt chleba, jaki najbardziej Wam odpowiada. Warto skupić się na tych, które posiadają dodatkowo pokrwykę. Dzięki niej nie są jedynie forma do pieczenia, ale również pojemnikiem do przechowywania upieczonego chleba;
  • formy, w których można upiec bułki – tego rodzaju formy mają kilka lub kilkanaście wgłębień, dzięki którym bułki nie tylko są jednakowej wielkości, ale również łatwo wyjmuje się je z formy;
  • formy do bagietek – jeśli myśleliście, że bagietki formowane są i pieczone luzem to jesteście w błędzie. tego rodzaju wypiek piecze się w specjalnych perforowanych formach, które mają duże otwory na ciasto. Jeśli postawicie na te, które posiadają pokrywkę, będziecie mogli przygotować bagietki jak ze sklepu, z tą różnicą, że Wasze będą miały znacznie mniej konserwantów.
Back To Top