Forma silikonowa a papierowa

Foremka dla każdego!

W kwestii foremek do ciast można powiedzieć o niewątpliwej różnorodności, m.in. pod względem materiału, z którego zostały wykonane. Ocynkowane, szklane, ceramiczne to jedne z kilku, jakie można wymienić w takim zestawieniu. Niemniej jednak są jeszcze dwie, które z wielu względów cieszą się popularnością i obie mają swoje zarówno wady, jak i zalety.

Formy silikonowe

Silikon to tworzywo, które ostatnimi czasy zyskuje coraz więcej zwolenników nie tylko w przypadku foremek do ciast lub foremek do ciastek, ale też w odniesieniu do wielu akcesoriów kuchennych. Materiał – najczęściej o wyrazistym kolorze – łatwy w czyszczeniu (nic nie stoi na przeszkodzie, aby prać go w zmywarce) oraz przechowywaniu, bo nie ulega trwałemu odkształceniu przy wyginaniu, toteż nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a poza tym jest to doskonała okazja do upiększenia wypieków nietypowymi kształtami. Za minus można uznać trochę wysoką cenę oraz to, że wystarczy niewielkie nacięcie, aby zniszczyć daną rzecz wykonaną z silikonu.

Foremki papierowe

Tego rodzaju papilotki nadają się do jednorazowych poczynań w kuchni, czy to wypieków słodkich, czy to wytrwanych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba martwić się o odpowiednie natłuszczanie przed procesem pieczenia oraz myciem tuż po. Nie należą też do zbyt kosztownych materiałów, a dodatkowo nierzadko są bardzo ładnie ozdobione i kolorowe, więc bez dwóch zdań przykują oko, jeśli poda się w nich przygotowane łakocie lub przekąski.
Back To Top