Formy do pieczenia – na co warto zwrócić uwagę?

Wyjmowanie i krojenie ciast

Wiele foremek do ciast – nie tylko te okrągłe, np. do tortów – dzieli się na dwie części: ścianki (lub obręcz) i dno. Jest to o tyle wygodne, że w przypadku gorących wypieków wyjętych prosto z piekarnika łatwiej jest zdjąć obluzować osłonę i nie poparzyć się podczas krojenia, niż dzielić je, gdy rozgrzana forma jest złożona w całość. Poza tym niech rzuci kamieniem ten, komu udało się ukroić pierwszy kawałek ciasta w taki sposób, że nie uległ on zniekształceniu czy wyraźnego naruszeniu.

Karbowane dno

Przy niektórych blachach można zauważyć tzw. karbowane dno. Służy ono jako zabezpieczenie przed przywarciem ciasta do foremki. Papier do pieczenia nie zawsze znajduje się pod ręką, a stara metoda z natłuszczeniem i posypaniem np. mąką czy bułką tartą, może nie zapewnić stuprocentowej czystości blachy już po wypieczeniu i zjedzeniu. Dlatego też dodatkowe wsparcie w tej kwestii może się niewątpliwie przydać, zwłaszcza jeśli w domu brak zmywarki i wszystko trzeba zmywać ręcznie.

Duży wybór

Wydawać by się mogło, że tylko wypieki są w stanie przykuć oko, zaś formy, w których rosną, to wyłącznie konieczne akcesorium, które nijak dodaje im uroku, bo najczęściej są stalowe. Coraz częściej na rynku oferuje się blachy w czarnym, zielonym, czerwonym albo i złotym kolorze, coby pieczenie nie było takie zwyczajne. Inna sprawa, że do tego dochodzi różnorodność kształtów, zwłaszcza jeśli chodzi o foremki do ciastek, bo tych jest od groma i więcej.
Back To Top