Formy do tarty

Silikonowa forma do tarty

Tak jak w przypadku innych foremek do ciast czy akcesoriów kuchennych, silikon cieszy się coraz większym uznaniem. Nie jest co prawda niezniszczalnym materiałem, bo na dobrą sprawę wystarczy go lekko przeciąć, żeby uszkodzić tworzywo, jednak przy zachowaniu ostrożności można mieć pewność, że wytrzyma naprawdę długo. Znosi zarówno bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury, nie odkształca się przy zginaniu, dlatego łatwo się go przechowuje, a do tego bardzo szybko czyści. Niemniej jednak takie zalety mają swoją cenę, a ta nie jest wcale taka niska.

Formy ceramiczne i szklane

Mimo że trzeba trochę poczekać, aż się nagrzeją, równie długo to ciepło utrzymują z pożytkiem dla przygotowywanych w nich wypieków. Te ceramiczne są bardzo bogato zdobione, natomiast razem ze szklanymi nie należą do form, które łatwo zarysować, ale które na pewno bardzo łatwo stłuc. Równomiernie rozprowadzone ciepło gwarantuje dobrze upieczone ciasto, natomiast szklany materiał pozwala na kontrolowanie całego procesu, co czasami bardzo się przydaje.

Formy z aluminium i blachy ocynkowanej

Najczęściej wykorzystywane formy do ciast, bo nie dość, że naprawdę tanie, to jeszcze bardzo skuteczne i wytrzymałe. Co prawda trzeba je myć ręcznie, a przed włożeniem do piekarnika zabezpieczyć papierem do pieczenia, jednak są na tyle uniwersalne, że można znaleźć je w wielu rozmiarach i kształtach. Z aluminium tak samo łatwo o różnokonturowe foremki do ciastek, które poza drogą kupną można też zrobić własnoręcznie.
Back To Top