Formy z blachy ocynkowanej

Dzięki niewielkim kosztom i popularności, która nie maleje od lat, foremki do ciast (albo foremki do ciastek) z blachy ocynkowanej znajdują swoje miejsce w niejednym domu do dzisiaj. Można je znaleźć na rynku w różnych wariantach, jeśli chodzi o wielkość czy kształt. W ramach zachowania bezpieczeństwa i trwałości materiału należy za każdym razem wyłożyć na formę papier do pieczenia, a w kwestii mycia unikać prania blachy w zmywarce oraz używania m.in. ostrych myjek albo żrących środków. Wystarczy trochę wody i delikatne, stopniowe czyszczenie.

Formy ze szkła

Choć chyba najczęściej wykorzystywane do zapiekanek czy mięsa, szklane formy zdadzą egzamin również w przypadku ciast. Mimo że są trochę droższe od wspomnianych wcześniej blach, jednak ich żaroodporność gwarantuje wytrwałość w wysokich temperaturach, a dzięki przezroczystej powierzchni można z łatwością kontrolować piekące się dania czy ciasta. Oczywiście trzeba zachować wszelką ostrożność, aby nie upuścić naczynia, ponieważ – jak to szkło – nie należy do najbardziej wytrzymałych materiałów.

Formy ceramiczne

Wyjątkowy rodzaj form ze względu na ich ozdobność – wyróżniają się zarówno wzorami, jak i kolorytem. Używane przede wszystkim do pieczenia niskich ciast, np. tarty, albo samego podawania różnego rodzaju wypieków. Chociaż pod względem kosztów dorównuję formie szklanej, można powiedzieć, że są nieco bardziej wytrzymalsze, jednak i z nimi należy uważać, ponieważ mogą skończyć na posadzce w kawałkach. Warto dodać, że posiadają na tyle grube ścianki oraz dno, że obawa przed przypaleniem odchodzi w zapomnienie.
Back To Top