Czajnik elektryczny od kuchni – grzałka spiralna

Przeglądając oferty producentów czajników elektrycznych, nie sposób nie zauważyć, że szukają oni rozwiązań, które przyciągną do nich klientów. Jednym z nich są dwa rodzaje grzałek, w jakie można wyposażyć czajnik elektryczny. Jeszcze do niedawna głównym rodzajem była grzałka spiralna, którą można było zobaczyć we wnętrzu czajnika. Z czasem, kiedy technologia wspięła się na wyżyny, również konstruktorzy czajników poszli o krok dalej i zamiast tradycyjnych grzałek spiralnych, zaczęli w urządzeniach montować grzałki płytkowe. Dziś chcemy przyjrzeć się jednemu z tych rozwiązań, mianowicie grzałce spiralnej. Gotowi na nową garść informacji? Zapraszamy!

Grzałka spiralna – zasada działania

Ten rodzaj grzałki stosowany był od samego początku istnienia czajników elektrycznych. Nie ulega wątpliwości, że pomysł na zastosowanie tego rozwiązania wziął się z czasów, kiedy nasze babcie wkładały zwykłą grzałkę na kablu do blaszanego garnka i w ten sposób gotowały wodę. Był to najprostszy sposób, aby doprowadzić wodę do wrzenia. A jak działa grzałka spiralna w czajniku? jej zasada działania jest bardzo podobna. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby w czajniku zawsze była minimalna ilość wody, która w tym przypadku wynosi 0,4 litra. Niestety musimy podkreślić, że największą wadą tego rozwiązania jest szybkie osadzanie sią kamienia, co powoduje, że grzałka w po wielu użyciach nie spełnia swojej funkcji tak jak na początku. Użytkownikowi czajnika nie pozostaje nic innego, jak wyczyścić go z kamienia lub, w najgorszym wypadku, wymienić na nowy.

Back To Top