Herbata w stylu japońskim – jak ją zaparzyć?

Wbrew pozorom parzenie dobrej herbaty nie jest trudnym wyzwaniem. Trzeba mieć jedynie pojęcie o tym procederze oraz odpowiednie narzędzia. Do tradycyjnego parzenia wystarczy czajniczek z filiżanką, w którym z powodzeniem zaparzymy jedną do dwóch porcji herbaty. Wszystko zależy od pojemności czajniczka, w którym będzie przygotowywany napar. Jeśli jednak jesteśmy smakoszami, którzy chcą odkrywać coraz to nowe smaki, jak np. herbata w stylu japońskim, nie pozostaje nam nic innego, jak wyposażyć się w odpowiedni czajniczek do parzenia. Jaki? O tym dowiecie się poniżej.

Herbata w stylu japońskim = żeliwny czajniczek

Choć wiele osób uważa, że parzenie herbaty w żeliwnym czajniku to wyższa szkoła jazdy, jeśli ma się odpowiedni sprzęt i pojęcie, nie jest to nic trudnego. Pamiętać jednak należy, aby parzyć w nim jedynie japońskie zielone herbaty, takie jak” Bancha, Gyokuro, czy Sencha. Wspomniane herbaty są jednymi z najwyższej jakości, co oznacza, że należy panować nad temperaturą ich parzenia. Oznacza to, że podczas kupowania czajnika żeliwnego nie można zapomnieć o dokupienie do niego termometru, który przez cały czas będzie wskazywał temperaturę wody do parzenia. Co ciekawe – żeliwo długo utrzymuje ciepło, co oznacza, że herbata w stylu japońskim będzie bardzo długo ciepła. Można zatem raczyć się jej smakiem i aromatem przez długi czas. Pamiętać należy również o tym, że żeliwo jest ciężkim materiałem, dlatego osoby, które lubią lekkie czajniki z pewnością nie będą zadowolone z jego wagi.

Back To Top