Korzystanie z silikonowej formy do pieczenia nie jest skomplikowane, trzeba jednak pamiętać o kilku kwestiach

Dzisiejszy wpis to kolejna porcja informacji o odpowiednim korzystaniu z form silikonowych, które zdobywają coraz większą popularność. Niektóre gospodynie domowe jeszcze się ich boją, jednak mamy nadzieję, że po zapoznaniu się z naszymi artykułami, one również przekonają się do tych innowacyjnych form do pieczenia. Te bowiem doskonale sprawdzają się nie tylko jako foremki do muffinek, ale również jako formy do mrożenia, czy przygotowywania pysznego keksu, chleba, a nawet bułek do hot-dogów.

Wyjmowanie wypieków z formy silikonowej

Zapewne wiele z Was zastanawia się, jak wyjąć gotowe ciasto czy muffinki z formy silikonowej, przecież ta jest giętka. Tradycyjne formy mają to do siebie, że wystarczy odwrócić je do góry dnem, puknąć na środku, a ciasto samo wyjdzie. Czy taki sposób sprawdzi się przy formie silikonowej? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Okazuje się, że po upieczeniu ciasta lub muffinek, formę należy wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce około 5-7 minut, aby ta przestygła. Następnie można przystąpić do wyjmowania przygotowanego ciasta. Krawędzie formy należy delikatnie naciągnąć, przechylić ją na bok i wyjąć ciasto. Dzięki naciągnięciu formy, a tym samym odklejeniu się wypieku od krawędzi, ten powinien wyjść z niej bez problemu. Pamiętajcie, aby nie odkrawać ciasta od formy nożem lub innym ostrym narzędziem, które może spowodować jej uszkodzenie. Jeśli chcecie podważyć ciasto, użyjcie do tego plastikowych, drewnianych lub silikonowych narzędzi.

 

Back To Top