Materiał – ten ma ogromne znaczenie! Z czego powinna być wykonana dobra forma do pieczenia chleba? – część I

W ostatnim artykule przedstawiliśmy Wam rodzaje form do pieczywa. Dziś, kontynuując temat chcemy pokazać Wam, z czego mogą być wykonane formy do pieczenia chleba. Musicie poznać pewne informacje, aby wiedzieć, która będzie dla Was najlepsza. Okazuje się bowiem, że właśnie od materiału, z którego wykonano formę zależy czas pieczenia chleba, a także łatwość jego wyjęcia z formy. Jaka forma będzie zatem najlepszą? O tym przeczytacie w dalszej części artykułu.

Metalowa, szklana czy z silikonu – która będzie dla Was najlepsza?

Nie da się ukryć, że każdy ma inne preferencje. Oznacza to, że dla jednych idealną formą do wypieku ciasta będzie ta wykonana z silikonu, a dla innych z metalu. Mając powyższe na uwadze, w tym i kolejnym artykule chcemy przedstawić poszczególne materiały, z których mogą być wykonane formy do pieczenia chleba.

Swój wywód zaczniemy od tradycyjnych form metalowych, które znane są gospodyniom domowym od dawien dawna. Tego rodzaju formy można spotkać w każdym sklepie z wyposażeniem kuchni. Wykonane są zarówno z aluminium, stali nierdzewnej, jak i stali węglowej. Te ostatnie producenci pokrywają dodatkowo powłoką teflonową, która zapobiega przywieraniu wypieku do blaszki. Jeśli zdecydujecie się na formę z blachy ocynkowanej, musicie mieć na uwadze, że ta powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Należy również pamiętać, że form metalowych nie należy myć w zmywarkach, jak również traktować szorstkimi gąbkami. Jeśli zatem na ściankach pozostanie reszta ciasta, blaszkę najlepiej namoczyć i poczekać, aż ta sama odejdzie.

Back To Top