Materiał – ten ma ogromne znaczenie! Z czego powinna być wykonana dobra forma do pieczenia chleba? – część II

W poprzednim wpisie omówiliśmy szczegółowo jeden z rodzajów form do pieczenia chleba. Były to formy metalowe. Dziś przyszedł czas na kolejne, które są dostępne na rynku, a które mogą przypaść do gustu niejednej osobie. W dzisiejszym wpisie poznacie bliżej formę wykonaną ze szkła i ceramiki. Jeśli jesteście ciekawi, dlaczego warto zastanowić się nad kupnem właśnie tych wyrobów, przeczytajcie dalszy wpis.

Szklane czy ceramiczne – które formy do pieczenia chleba są lepsze?

Jedni uważają, że szklane formy są lepszymi od ceramicznych. Tak naprawdę nie można tego jednoznacznie stwierdzić, ponieważ każdy użytkownik ma inne potrzeby. W związku z tym możemy dziś jedynie opisać jedną i drugą propozycję, dając Wam tym samym do myślenia. Wy zaś powinniście przyswoić tę wiedzę i wybrać najlepsze dla siebie rozwiązanie.

Zacznijmy zatem porównanie. Formy do pieczenia chleba wykonane ze szkła nadają się nie tylko do pieczenia. Warto również podkreślić, że te sprawdzają się jako naczynie ozdobne. Oznacza to, że możecie w nich nie tylko piec, ale również serwować pieczywo. Co więcej, szklane formy do pieczenia chleba są łatwe w utrzymaniu. Nie tylko nie przywiera do nich wypiek, ale również można spokojnie myć je w zmywarce. Czy mają jakieś wady? Owszem – nie są odporne na uszkodzenia, a do tego dość drogie.

A co można powiedzieć o formach ceramicznych? Te są niezwykle solidne i wytrzymałe. Niełatwo je zarysować, a do tego są odporne na korozję. Podobnie jak formy szklane, doskonale prezentują się w kuchni. Oznacza to, że można w nich nie tylko piec, ale także podawać pieczywo. Formy ceramiczne wolniej się nagrzewają, co dla jednych jest wadą, dla innych zaletą. Okazuje się bowiem w praktyce, że chleb pieczony w takiej formie nie przypala się.

Back To Top