Pieczemy chleba na zakwasie – jaką formę wybrać?

Wybór odpowiedniej formy do pieczenia chleba może wydawać się trudny, szczególnie jeśli chce się upiec chleb na zakwasie. Nie da sie ukryć, że przygotowanie tego rodzaju pieczywa jest znacznie trudniejsze, niż chleba z dodatkiem drożdży. Nie chodzi tutaj jedynie o zaczyn, ale również o naczynie, w którym należy upiec ciasto. Jakie zatem wybrać, aby chleb wyszedł aromatyczny i chrupiący? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście. Jeśli jesteście ciekawi, co mamy do powiedzenia, zachęcamy do lektury.

Na pewno nie metalowa

Kiedy wybieracie formę do zaczynu przygotowanego na zakwasie, pamiętajcie o tym, żeby nie skupić się na naczyniach metalowych. Musicie wiedzieć, że metal wchodzi w reakcję z zakwasem, co sprawia, że chleb z pewnością nie wyjdzie smaczny i zdrowy. Jaka forma sprawdzi się zatem przy wypieku tego rodzaju pieczywa? Skoro wiemy, że metal wchodzi w reakcję z zakwasem, warto poszukać formy do pieczenia chleba, która nie będzie tego robić. Takimi z pewnością są formy szklane i wykonane z ceramiki. Materiały te nie wchodzą w reakcję z kwasami, dzięki czemu upieczony chleb będzie miał cudowny smak i z pewnością będzie zdrowy. Jeśli nie chcecie kupować wspomnianych form, ponieważ nie macie miejsca do ich przechowywania, możecie pokusić się o zakup formy silikonowej, którą po każdym użyciu można złożyć w małą kostkę lub zwinąć w rulon. Tak przygotowana forma z pewnością zmieści się w każdej szafce kuchennej.

Back To Top