Płynna czekolada. Deser z magią

Zakochani w czekoladzie występują w każdym wieku. Den niezwykły smakołyk trafił w powszechne gusta ludzi na całym świecie. Nic dziwnego, jej smak to poemat dla kubków smakowych. Czekolada występuje w wielu różnych odsłonach i można z niej komponować różnorodne desery.

Wiemy też o czekoladzie, że ma dużo wartości odżywczych, ale trzeba ją spożywać z umiarem. Niestety nadmiar czekolady może powodować skutki uboczne, najpowszechniejszych jest niestety nadwaga, ponieważ czekolada jest produktem wysokokalorycznym. Najrozsądniej jest jeść czekolady gorzkie i deserowe, które mają większą zawartość kakao. Jednakże nie wszystkich udaje się do nich przekonać, ponieważ czekolady mleczne lub smakowe są bardziej słodkie.

Domowe fondue czyli garnek żeliwny i słodka tabliczka

Czekolada tradycyjnie występuje w postaci tabliczek. Jednakże może także mieć płynną postać. Gorąca czekolada do picia jest doskonałym pomysłem na chłodne, zimowe dni i wieczory. Można się nią naprawdę rozgrzać. W gusta najmłodszych smakoszy zapewne bardziej trafi w postaci czekoladowego fondue. W takim ujęciu płynna czekolada jest łączona z innymi składnikami i stanowi rodzaj deseru. Aby przyrządzić fondue wcale nie potrzeba specjalistycznego naczynia. Można je przygotować w prosty sposób w domowych warunkach. Wystarczy rozpuścić w garnku tabliczki czekolady i w tej płynnej postaci można maczać owoce. Jest to niezwykłe połączenie – słodka czekolada i soczysta truskawka. Nawet dorośli znajdą w tym prawdziwą przyjemność.

Back To Top