Silikonowa forma do pieczenia chleba – za co pokochają ją gospodynie domowe?

Jeśli regularnie śledzicie nasze wpisy, zapewne pamiętacie, że w ostatnich omawialiśmy metalowe, ceramiczne i szklane formy do pieczenia chleba. Jeśli nie czytaliście poprzednich artykułów, zachęcamy do zapoznania się z nimi. Tylko wtedy będziecie mieć kompletną wiedzę na temat form do pieczenia chleba. Aby dopełnić charakterystyki, dziś chcemy poświęcić się formom, które są stosunkowo młode na rynku. Mowa o formach wykonanych z silikonu. Co powinniście o nich wiedzieć? Czy są lepszym rozwiązaniem niż przedstawione w poprzednich artykułach formy? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście.

Miękka i elastyczna – czy da się w niej upiec chleb?

Przyglądając się rozmaitym formom silikonowym, śmiało można stwierdzić, że z powodzeniem można w nich upiec muffinki, keks lub inne ciasto. Czy jednak ta sprawdzi się przy pieczeniu chleba? Okazuje się, że tak. Pomimo tego, że jest miękka i elastyczna, można w niej przygotować przepyszne pieczywo – chrupkie i aromatyczne, a przy tym efektowne. Poza tym, że silikonowe formy poddadzą się wypiekowi, mają jeszcze inne zalety. Dzięki swojej miękkości i elastyczności są niezwykle poręczne. Po wyczyszczeniu można je złożyć w małą kostkę lub zwinąć w rulon i schować do szuflady. Co więcej, po rozłożeniu natychmiast wracają do pierwotnego kształtu. Warto również podkreślić, że podobnie jak formy ceramiczne, te wykonane z silikonu są całkowicie odporne na korozję. Ważną zaletą jest także fakt, że można je myć w zmywarce. Jedynym ich mankamentem jest to, że nie można traktować ich nożem, ponieważ ulegną destrukcji.

Jak zatem widać powyżej, formy silikonowe nie bez powodu zyskują na popularności.

Back To Top