Spróbuj herbat na jesienne i zimowe wieczory

Kiedy letnie ciepłe słońce pozostaje jedynie wspomnieniem, warto przełamać senny nastrój jesiennej pluchy lub zimowych długich wieczorów chwilą relaksu przy dobrej herbacie. Z pewnością wprawi nas to w dobry humor, a o tej porze roku znajdziemy więcej czasu na staranniejsze przygotowanie naparu i smakowe eksperymenty. Odszukajmy w odległym kącie szafki czajniczek do parzenia herbaty i rozgrzejmy naszych zziębniętych gości wyjątkowym napojem.

 

Herbata z mlekiem i karmelem

składniki dla 3 – 4 osób:

0,5 l mleka

3 – 4 łyżki karmelu

łyżeczka czarnej herbaty

2 żółtka

 

W małym garnku zagotuj mleko z karmelem. Wsyp herbatę i zalej czajnik do parzenia herbaty gotującym mlekiem. Odstaw na 5 minut. W tym czasie liście herbaty powinny uwolnić aromat. Następnie mleczną herbatę przecedź przez sitko i zmiksuj z żółtkami. Tak przygotowaną herbatę natychmiast podawaj.

 

Herbata waniliowa

składniki dla 6 osób:

przekrojona laseczka wanilii

mały kawałek kory cynamonu

6 łyżeczek czarnej herbaty

1 l wody

 

Wanilię, cynamon i herbatę zalej wrzącą wodą i odstaw do naciągnięcia (nie dłużej niż 6 minut). Następnie całość wymieszaj i przecedź przez sitko. Herbatę pij gorącą.

 

Flip herbaciany na gorąco

składniki dla 2 osób:

2 łyżeczki czarnej herbaty

szklanka wody

jajko

szczypta cukru

kieliszek araku

odrobina likieru maraskino (maraschino)

cytryna

gałka muszkatołowa

 

Przygotuj dzbanek do parzenia herbaty i sporządź napar (susz parz nie dłużej niż 5 minut) i przecedź. Ucieraj na pulchną masę jajko z cukrem, arakiem, likierem, kilkoma kroplami soku cytrynowego i szczyptą gałki na puszystą masę. Rozłóż ją do szklanek, dolej gorącej herbaty i natychmiast podawaj.

 

Herbata z winem

składniki dla 8 osób:

butelka czerwonego wina

0,5 l mocnej gorącej czarnej herbaty

cukier

skórka otarta ze świeżej cytryny

 

Podgrzej wino, ale nie zagotuj. Do gorącego wina wlej napar mocnej gorącej herbaty. Dodaj cukier (do smaku) i przypraw otartą skórką ze świeżej cytryny. Taka „herbatka” z pewnością każdego rozgrzeje w mroźne zimowe wieczory.

 

Herbata z rumem

składniki dla 1 osoby:

łyżeczka soku z cytryny

4 łyżki rumu

szczypta otartej skórki z cytryny

mocna czarna herbata

kawałek cynamonu

cukier

Przygotuj mocny napar z czarnej herbaty. Do ogrzanej szklanki wlej sok z cytryny i włóż skórkę, dodaj rum i gorącą herbatę. Taką wersję herbaty należy podawać z kawałkiem kory cynamonu, który może służyć również do mieszania napoju. Można posłodzić do smaku.

W innej wersji można do gorącego i mocnego naparu z czarnej herbaty po prostu dodać rum i udekorować plasterkiem cytryny.

 

Herbata kardynalska

składniki dla 7 osób:

4 filiżanki wody

150 g cukru

pół filiżanki soku z cytryny

¾ filiżanki soku z pomarańczy

¼ filiżanki zimnej czarnej herbaty

rum

Curaçao

 

Zagotuj wodę z cukrem. Do syropu dodaj sok cytrynowy i pomarańczowy, herbatę, nieco rumu i Curaçao. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a całość jeszcze raz podgrzej – ale nie gotuj. Tak przygotowany napój podawaj gorący.

 

Z pewnością każdy ma ulubione dodatki do herbaty w zimne dni. Ciesz się ich smakiem, ale pamiętaj, że cytryny nie wolno łączyć z fusami herbacianymi, a zbyt szybko dodany cukier zmienia gęstość wody i wpływa niekorzystnie na parzenie suszu herbacianego.

 

Przepisy pochodzą z książki Marianne Nicolin, Herbata dla smakoszy, Warszawa, Oficyna Wydawnicza „Kalliope”, 1991.

Back To Top