Stwórz własną mieszankę herbat

Herbaciarnia to dla mnie miejsce pełne pokus i magii. Na półkach w wielu rzędach siedzą słoje pełne aromatycznych mieszanek o niecodziennych i intrygujących nazwach, a na stoliku czeka dymiący czajnik do parzenia herbaty, z którego unosi się cała symfonia zapachów. Chciałoby się choć namiastkę tej atmosfery zabrać do domu… Może warto poeksperymentować i w zaciszu własnej kuchni stworzyć kilka interesujących mieszanek herbat?

 

Mieszać, ale co i jak?

Okazuje się, że nawet znając skład ulubionej mieszanki, trudno przywołać w domu smak znany z herbaciani, nawet posiadając odpowiednie akcesoria do parzenia herbaty. Niestety, oferowane w sklepach, kawiarniach czy herbaciarniach mieszanki herbat, często zawierają wzmacniacze smaku czy sztuczne aromaty. Nie powinniśmy się jednak zrażać i spróbować swoich talentów twórczych. Na początku zastanówmy się, czy zależy nam na prozdrowotnych właściwościach takiej mieszanki i przemyślmy, o jakie zioła chcielibyśmy ją wzbogacić. Pamiętajmy o czasach parzeń i umiarze. Herbata powinna stanowić połowę składu mieszanki, a ilość składników należy raczej ograniczać do kilku.

 

Wykorzystaj naturalne właściwości herbaty

Herbaciany susz ma wprost niebywałą zdolność do pochłaniania zapachów. Wrażliwość herbaty na obce aromaty znana była już w starożytnych Chinach. Zbieraczki musiały szczególnie dbać o higienę, nie mogły spożywać potraw o intensywnych aromatach, a najdelikatniejsze gatunki musiały zbierać w rękawiczkach. Dlatego susz herbaciany można łatwo aromatyzować, wkładając do pojemnika składniki o intensywnym zapachu.

 

Propozycje na dobry początek

Zanim poczujesz w sobie moc twórczej swobody, wypróbuj nasze proste przepisy na aromatyczne mieszanki herbat i zaparzaj, jak lubisz – wykorzystaj czajniczek do parzenia herbaty lub kubek z zaparzaczem.

Herbatka finezyjna

10 dag czarnej herbaty liściastej

pół laski cynamonu

1 łyżeczka goździków

kilka gwiazdek anyżu

 

Wszystkie składniki starannie wymieszaj i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika (np. słoika). Po 5. dniach można parzyć taką mieszankę jak zwykłą herbatę.

 

Herbatka zimowa

10 dag czarnej herbaty liściastej

cienko skrojona i wysuszona skórka z dużej pomarańczy

7 lekko potłuczonych goździków

pół laski cynamonu

3 – 4 łyżki kolendry

 

Należy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu skórki pomarańczy przed suszeniem, aby zmyć chemiczne substancje konserwujące owoc. Skórkę pomarańczową możemy wysuszyć w suszarce do owoców i warzyw lub tradycyjnie – w piekarniku. Cynamon i skórkę pomarańczową należy pokruszyć, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Następnie całość przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i po 5. dniach zaparzać jak zwykłą herbatę.

 

Herbatka choinkowa – wspaniale rozgrzewa

10 dag czarnej drobnej herbaty

1 łyżka startej skórki pomarańczowej

2 łyżki startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka goździków

1 łyżka cynamonu

 

Należy pamiętać o dokładnym wyszorowaniu skórki cytrusów. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Mieszanka będzie gotowa po 5.– 7 dniach i należy ją zaparzać jak zwykłą herbatę.

 

Przepisy pochodzą z książki: Małgorzata Caprari, Herbata, Warszawa, Klub dla Ciebie, 2009.

Back To Top