Świat kawy i herbaty

Herbata kontra kawa

Świat można podzielić na miłośników kawy lub herbaty, a także pomniejsze grupy, które łączą te dwa napoje bądź całkowicie je pomijają. Parzenie jednego i drugiego wymaga (w zależności od rodzaju) mniej lub więcej uwagi, niemniej jednak z pewną śmiałością można stwierdzić, że kawa jest trochę bardziej wymagająca. Rozpuszczalna, zbożowa, z ekspresu, z młynka, z osiedlowego sklepu, świeżo z plantacji – do wyboru, do koloru. Do tego sam sposób podania kawy – espresso, americano, cappuccino, latte macchiato albo i lungo.

Dodatek do ciast

Mimo że najlepiej wykorzystywać je do picia, zarówno herbata, jak i kawa sprawdzają się również przy różnego rodzaju wypiekach. Z jednej strony mocną herbatą, tzw. lurą, nasącza się świeżo wyrośnięty biszkopt, a z drugiej strony ziarna kawy mogą posłużyć jako dodatek do różnego rodzaju tortów czy ciastek, w zależności od tego, czy pod ręką są akurat foremki do ciastek czy foremki do ciast. Krem kawowy jest bardzo często wykorzystywany jako masa pomiędzy przekrojonym biszkoptem, a im świeższa kawa, tym lepszy efekt końcowy.

Ciepło i przyjemnie

A gdy już zostaną upieczone te wszystkie dobre rzeczy, nie pozostaje nic innego jak zjeść je właśnie przy herbacie czy kawie, a najlepiej w towarzystwie dobrych znajomych i w otoczeniu miłych, miękkich w dotyku rzeczy. To wszystko spotęguje wrażenie, że życie jest naprawdę piękne i że warto cieszyć się z drobnych przyjemności. Szczególnie zimą, kiedy na dworze panuje mróz – podczas takiej pogody nikomu nie chce się wychodzić z ciepłych czterech ścian domu, bo zdecydowanie lepiej wypada zawinięcie się w koc z gorącym napojem w kubku.
Back To Top