Wybór narzędzi do zaparzania herbaty może okazać się trudny

Herbata jest naparem, który chętnie pije większość z nas. Przeważnie jest tak, że wkładamy torebkę do kubka i zalewamy ją wrzątkiem. Tylko nieliczni celebrują picie herbaty i wiedzą, jak dobrze ją zaparzyć, aby ta była esencjonalna i aromatyczna. Nie da się ukryć, że należy mieć do tego odpowiednią wiedzę i sprzęt. Właśnie o tym drugim chcemy dziś napisać. Mamy nadzieję, że nasze porady sprawią, że Wy również staniecie się ekspertami w dziedzinie parzenia herbaty. Zachęcamy do lektury.

Żeliwny dzbanek z czarkami czy czajniczek z filiżanką – co wybrać?

W zależności od tego, jaką herbatę parzymy i jaki smak chcemy uzyskać, możemy pokusić się o zaparzenie jej w żeliwnym dzbanku, który jest nie tylko ciężki, ale również sprawia, że herbata dłużej utrzymuje swoją temperaturę. ten sposób parzenia poleca się w stylu japońskim, gdzie parzy się delikatne zielone herbaty. Dobrze, aby taki czajniczek posiadał również termometr pokazujący temperaturę wody oraz specjalne sitko, do którego będziemy wsypywać herbatę. Wówczas ta nie będzie pływała w czarkach podczas spożywania naparu.

Mniej wymagające osoby mogą zaopatrzyć się w czajniczek z filiżanką, do którego wkłada się herbatę ekspresową. Jest to o wiele wygodniejszy sposób, ponieważ tę zalewa się wrzątkiem, czajniczek przykrywa pokrywką i czeka kilka chwil, aż herbata się zaparzy. Następnie przelewa się ją do filiżanki, która jest nieodłącznym elementem czajniczka i od razu może delektować się przepysznym naparem.

Back To Top