Zasady, których należy przestrzegać podczas używania form silikonowych

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia rządzi się swoimi prawami. Przygotowywanie potraw nie musi być trudne, jeśli ma się odrobinę chęci, a przede wszystkim odpowiednie narzędzia i wiedzę, jak je stosować. W ostatnich artykułach obiecaliśmy Wam, że omówimy zasady stosowania form silikonowych. Dopełniamy zatem obietnicy i przekazujemy Wam poniżej kolejną garść cennych informacji, które mamy nadzieję, przekonają Was o tym, że foremki silikonowe powinny znaleźć się w każdej kuchni.

Przestrzegaj tych zasad, a będziesz cieszyć się długą żywotnością form silikonowych

W poprzednim wpisie przekonywaliśmy Was do tego, że każda nowa forma powinna być nie tylko umyta, ale również natłuszczona. Tylko wtedy możecie mieć pewność, że będzie się odpowiednio sprawować. Nie inaczej powinniście postąpić, jeśli formy używacie któryś raz z rzędu. Zapewne zawsze odkładacie umyte naczynia do szafek, szuflad tudzież innych zakamarków. W związku z tym, aby forma na muffiny wykonana z silikonu dała radę podczas pieczenia, należy ją przed użyciem ponownie nasmarować oliwą i poczekać, aż ta się wchłonie. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do ścianek formy.

Zanim kupisz określoną formę, warto zwrócić uwagę na etykiecie, jaka temperatura pieczenia jest dla niej zalecana. Trzeba mieć to na uwadze, ponieważ tylko dostosowując temperaturę do możliwości produktu możemy mieć pewność, że ten nie ulegnie rozpadowi. Optymalnymi temperaturami są te od 180 st. C do 230 st. C, czyli takie, które bardzo często można spotkać w kulinarnych przepisach.

Back To Top