Jak rozpoznać i przechowywać dobrą herbatę?

Ceny herbat wysokogatunkowych mogą przyprawić początkującego herbaciarza o szybsze bicie serca. Jeśli nasz czajniczek do parzenia herbaty nie ma jeszcze zbyt wielu doświadczeń, a chcielibyśmy skosztować naprawdę dobrej herbaty – jest kilka dróg, które prowadzą do tego celu.

 

Wybierz odpowiednie źródło zaopatrzenia

Od pewnego czasu można obserwować rosnące zainteresowanie herbatami wysokiej jakości, dlatego asortyment dostępnych na rynku herbat znacznie się rozszerzył i nie trzeba wybierać się do Chin, aby skosztować naprawdę dobrej herbaty. Możemy taką nabyć w specjalistycznych sklepach, renomowanych domach towarowych czy sklepach internetowych. Najlepszym wyborem będzie raczej sklep specjalistyczny. Nie znajdziemy takich miejsc na rogu każdej ulicy, ale powstaje ich coraz więcej, a w ofercie często mają oryginalne akcesoria do parzenia herbaty. W takich sklepach herbatę sypką przechowuje się w specjalnych szczelnie zamykanych drewnianych skrzyniach i sprzedaje na wagę. Najlepiej kupić niewielką ilość wybranego gatunku i spróbować w domu, czy warto do tego miejsca powrócić po kolejną dawkę herbacianych emocji. Nawet jeśli herbata nam smakuje, nie warto kupować dużych ilości, ponieważ herbaciany susz szybko wysycha, gdy jest przechowywany w małych pojemnikach. Lepiej kupować niewielkie ilości i cieszyć się pełnym smakiem i aromatem zakupionej herbaty.

Jak wizualnie ocenić jakość herbaty

W sklepach, które oferują sypką herbatę na wagę, możemy obejrzeć susz przed zakupem. Jak ocenić jego jakość? Przede wszystkim liście powinny być równe, ich cząsteczki porównywalnej wielkości, a całość ładnie wyglądać. Liść herbaciany nie może być matowy, raczej lekko lśniący, a między składnikami takiej herbaty nie powinno być łodyg czy fragmentów gałązek. Jeśli nasz czajnik do parzenia herbaty przygotuje z takiego suszu napar czysty (przejrzysty), oznacza to, że nabyliśmy herbatę dobrej jakości. Czarne herbaty dają napar brązowy o lekko czerwonym zabarwieniu, oolongi od pomarańczowobrązowego po ciemnobrązowy, a herbaty zielone płyn o zółtawozielonym odcieniu. Pamiętajmy, że napar herbat wysokogatunkowych nigdy nie będzie mętną, nieklarowną cieczą.

 

Właściwe przechowywanie herbaty

Przede wszystkim przechowujemy w szczelnie zamykanych pojemnikach, aby proces utleniania herbaty nie postępował w szybkim tempie. Najbardziej na oksydację są narażone herbaty białe, żółte i zielone, mniej fermentowane – czarne i oolongi. Aromatowi herbacianego suszu szkodzi także słońce, wilgoć i towarzystwo intensywnych zapachów. Przechowujmy zatem herbatę w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu z dala od przypraw i kuchennych aromatów. Niektórzy zalecają nawet mrożenie herbaty po podzieleniu na małe porcje, ale wystarczy kupować małe ilości, aby cieszyć się bogatym smakiem i aromatem, zanim się ulotni. I tu znów przewagę mają herbaty sypkie nad ekspresowymi, drobna herbata bowiem szybciej wietrzeje, ze względu na większą powierzchnię, która wchodzi w reakcję z otoczeniem. Trzymając herbatę w torebkach po prostu w zakupionym opakowaniu, możemy w stosunkowo krótkim czasie „delektować się” jedynie zabarwioną wodą.

Back To Top