Ekologiczne opakowania do żywności

Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów spożywczych i kosmetycznych nie tylko z ekologicznym składem, ale także w ekologicznych opakowaniach. Przedsiębiorstwa prowadzą politykę społecznej odpowiedzialności w zakresie produkcji oferowanych artykułów. Wielu klientów świadomie rezygnuje z produktów, które słyną z nieestetycznych i nietrwałych opakowań oraz niezbyt dobrego składu. Wiąże się to z filozofią zdrowego stylu życia i dbałości o Matkę Ziemię. Opakowania eko bardzo często powstają z już wcześniej wykorzystanych materiałów lub z surowców, które bez działań niepożądanych rozkładają się w sposób naturalny, nie szkodząc środowisku naturalnemu. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą i produkujesz kosmetyki, a może kwiaty i zioła doniczkowe, zapoznaj się z Pałucką Drukarnią Opakowań. To rodzinna firma, która od ponad dwóch dekad dostarcza klientom z całej Polski, a nawet z zagranicy różnego rodzaju opakowania do żywności, chemii gospodarczej i kosmetyków. Coraz większą popularnością cieszą się opakowania eko, biodegradowalne i kompostowalne.

Opakowania eko – jakie trzeba spełnić wymagania?

Aby opakowanie zyskało miano eko musi otrzymać certyfikat potwierdzający szereg jego ekologicznych cech. Materiał, z którego powstają opakowania kompostowalne ulega rozkładowi po sześciu miesiącach aż w 90%. Z kolei opakowania biodegradowalne rozkładają się przy pomocy organizmów żywych, na przykład pod wpływem wilgotności. ten rodzaj opakowań jest korzystniejszy dla środowiska w porównaniu z plastikową torbą, ale trzeba zaznaczyć, że czasami nie jest neutralny dla gleby.   Zwykłe, plastikowe opakowania rozkładają się setki lat i tym samym szkodzą naturalnemu ekosystemowi. Dlatego opakowania ekologiczne do żywności, to rozwiązanie, które może ograniczyć ilość śmieci. Działalność Pałuckiej Drukarni Opakowań oparta jest na zrównoważonym rozwoju i dlatego oferta jest nieustannie poszerzana o nowe, lepsze rozwiązania dla producentów żywności, kosmetyków i chemii gospodarczej.

Back To Top