Piece konwekcyjne – co warto o nich wiedzieć?

Już od dłuższego czasu, nowoczesne piece konwekcyjno-parowe uchodzą za jeden z najistotniejszych elementów wyposażenia każdej restauracji. I chociaż myśląc o tego typu urządzeniach, przytaczamy przeważnie modele standardowe, odznaczające się bardzo dużymi gabarytami, na rynku dostępne są również piece o mniejszych wymiarach. W efekcie, z urządzeń tych coraz częściej korzystają także i małe lokale, chcące zapewnić swoim klientom najwyższą jakość serwowanych potraw. Wydajny elektrozawór podwójny oraz pozostałe komponenty sprawiają bowiem, że urządzenia, opierające swoją pracę na procesie konwekcji, znacząco przewyższają swoje konwencjonalne odpowiedniki. W niniejszym artykule przybliżymy temat tych nowatorskich pieców.

 

  • Na czym dokładnie polega proces konwekcji?

 

Chociaż same piece konwekcyjne były wykorzystywane w gastronomii już od wielu lat, tak pierwsze urządzenia, opierające się na funkcji pary, wprowadzono na rynek w 1976 roku. Za pomysłem tym stała marka Rational, zaś produkowane przez nią piece konwekcyjno-parowe szybko stały się wzorem do naśladowania dla innych producentów. Sam proces konwekcji opiera się na ruchu materii, na którym bazuje ogólne przekazywanie ciepła. Podczas pracy pieca, przez komorę z przygotowywanym jedzeniem przetłacza się nagrzane powietrze, kierowane poziomo w stronę filtrów dzięki specjalnie rozmieszczonym wentylatorom. Filtry te powstrzymują cząsteczki tłuszczu, zapobiegając tym samym nadmiernemu ulatnianiu się zapachu potraw. Dzięki wydajnemu elektrozaworowi podwójnemu, piec ogrzewa przygotowywane danie w sposób równomierny, zapewniając mu wyśmienity smak.

 

  • Największe zalety pieców konwekcyjnych

 

Dzięki swojemu ogólnemu zaawansowaniu, piece konwekcyjne odznaczają się wieloma zaletami, które docenili kucharze z całego świata. Należy do nich chociażby duża energooszczędność tych urządzeń, co jest szczególnie istotne w dobie dzisiejszych podwyżek cen za energię. Obecność pary wodnej podczas pieczenia sprawia, że dania możemy przyrządzić szybciej, bez obaw o ich nadmierne wysuszenie. Gotowanie na parze to także możliwość przygotowywania zdrowych, dietetycznych posiłków, co przekłada się na poszerzenie naszego menu. Wysokiej klasy elektrozawór podwójny i pozostałe komponenty gwarantują z kolei bezawaryjność pieca. Warto więc przejrzeć dostępne oferty i pomyśleć nad zakupem takiego urządzenia dla naszej restauracji. Szczególnie, że koszty takiej inwestycji zwrócą się nam stopniowo, zarówno ze względu na energooszczędność, jak i wyższą jakość serwowanych dań.

Back To Top