Tak jak w przypadku innych foremek do ciast czy akcesoriów kuchennych, silikon cieszy się
coraz większym uznaniem. Nie jest co prawda niezniszczalnym materiałem, bo na
dobrą sprawę wystarczy go lekko przeciąć, żeby uszkodzić tworzywo, jednak przy
zachowaniu ostrożności można mieć pewność, że wytrzyma naprawdę długo. Znosi
zarówno bardzo wysokie, jak i bardzo niskie temperatury, nie odkształca się
przy zginaniu, dlatego łatwo się go przechowuje, a do tego bardzo szybko
czyści. Niemniej jednak takie zalety mają swoją cenę, a ta nie jest wcale taka
niska.
Formy ceramiczne i
szklane
Mimo że trzeba trochę poczekać, aż się nagrzeją, równie długo to ciepło utrzymują z pożytkiem dla przygotowywanych w nich wypieków. Te ceramiczne są bardzo bogato zdobione, natomiast razem ze szklanymi nie należą do form, które łatwo zarysować, ale które na pewno bardzo łatwo stłuc. Równomiernie rozprowadzone ciepło gwarantuje dobrze upieczone ciasto, natomiast szklany materiał pozwala na kontrolowanie całego procesu, co czasami bardzo się przydaje.
Formy z aluminium
i blachy ocynkowanej
Najczęściej wykorzystywane formy do ciast, bo nie
dość, że naprawdę tanie, to jeszcze bardzo skuteczne i wytrzymałe. Co prawda
trzeba je myć ręcznie, a przed włożeniem do piekarnika zabezpieczyć papierem do
pieczenia, jednak są na tyle uniwersalne, że można znaleźć je w wielu
rozmiarach i kształtach. Z aluminium tak samo łatwo o różnokonturowe foremki do ciastek, które poza drogą
kupną można też zrobić własnoręcznie.