Jak ograniczyć cukier?

Cukier nazywany jest przez wiele osób białą śmiercią. Ma słodki smak, który uzależnia. Jest szkodliwy dla zdrowia. Jak ograniczyć cukier? Niektóre ze sposób wydają się bardzo banalne, lecz są skuteczne, gdy są stosowane wszystkie na raz.

Jak ograniczyć cukier w codziennych potrawach?  sprawdzonych sposobów

  1. Jedz regularnie

Wiele osób obserwuje spadek łaknienia po wprowadzeniu regularnych posiłków. Bardzo często, gdy jesteśmy głodni, to bardzo chce się czegoś słodkiego lub jemy zbyt mało prawidłowo zbilansowanych posiłków. Dlatego zawsze zabieraj do pracy/szkoły lunchboxa ze zdrową porcją jedzenia.

  1. Zadbaj o prawidłowe zbilansowanie posiłków

Każdy posiłek powinien składać się z trzech ważnych makroelementów:

    • białka – rośliny strączkowe lub mięso,
    • węglowodany – najlepszym źródłem są zboża;
    • tłuszczów – najlepszym źródłem są orzechy, oliwa z oliwek i awokado;

 

  • błonnik pokarmowy.

 

Każdy z tych składników powinien być dostarczany tylko we właściwych proporcjach dopasowanych do potrzeb. Jak ograniczyć cukier w diecie?

  1. Wypijaj właściwą ilość wody

Pij codziennie 1,5 litra wody. Unikaj napojów wysokosłodzonych oraz soków. Właściwe nawodnienie jest bardzo ważne dla pracy całego ciała.

  1. Staraj się nie kupować słodyczy

Jeśli kupisz batony, ciastka, czy inne słodycze to na pewno zjesz je, bo będziesz wiedzieć, że masz w domu coś słodkiego.

  1. Zadbaj o zdrowe zamienniki słodyczy

Jeśli chcesz ograniczyć cukier, to zadbaj o zdrowe zamienniki, np. owoce, bakalie czy orzechy.

  1. Stopniowo ograniczaj cukier

Nie możesz od razu całkowicie odstawić cukru, ponieważ organizm będzie się go domagał. Dlatego warto stopniowo ograniczyć słodzenie napojów oraz jedzenie wysoko przetworzonych produktów. 

Jak ograniczyć cukier? – czyli kilka słów o słodzikach

Dostępne są dwie grupy słodzików, sztuczne, np. aspartam, czy sacharyna i naturalne, np. ksylitol i stewia. Mają mniej kcal niż cukier, ale nie należy spożywać ich bez ograniczeń. Sztuczne słodziki podejrzewane są o działanie rakotwórcze. Natomiast naturalne mają wiele prozdrowotnych właściwości, lecz spożywane w nadmiarze mogą szkodzić.

Back To Top