Spośród różnych foremek
do ciast i foremek do ciastek największą
popularnością cieszą się od lat formy blaszane, czyli z blachy ocynowanej. Można
spotkać je prawie w każdym domu głównie ze względu na to, że są bardzo
uniwersalne i praktyczne. Nadają się zarówno do wypieków słodkich, na przykład
biszkopty, babki, ciasta kruche, jak i do wypieków słonych, czyli m.in. pizza
na cieśnie drożdżowym, wytrawne tarty czy cokolwiek innego, co w zamiarze nie
miałoby być deserem.
Do wyboru, do koloru
Formy z blachy ocynkowanej dzielą się na konkretne rodzaje w zależności od wypieku. Dzięki takiej klasyfikacji wyróżniamy tortownice (najczęściej okrągłe formy z odpinaną obręczą), formy do babek, do biszkoptów, keksówki i formy do pieczenia chleba, formy do pizzy, a także formy do mniejszych słodkości, jak na przykład muffinki, babeczki, rurki i tak dalej. Rzecz jasna jest to wyłącznie nazewnictwo sugestywne, ponieważ w ostateczności nikt nikomu nie zabroni zrobić drożdżówki w keksówce albo ciasto bananowe w foremce do muffinek.
Co warto wiedzieć?
Formy do pieczenia się nie tyle lekkie, co przede wszystkim szybko
nagrzewające się, więc wszelkie obawy o nierównomierne pieczenie może odejść na
bok. Niemniej jednak ze względu na całkiem cienkie ścianki te blachy, które nie
są dodatkowo wzmocnione, mogą się z czasem odkształcić. Odruchem zaś – przed
samym procesem pieczenia – powinno stać się smarowanie jej tłuszczem i
posypanie mąką czy bułką tartą albo wyłożenie papieru do pieczenia. Bez tego
ciasto może przylgnąć do dna blachy, powodując trudności z umyciem. Ponadto, co
warto wiedzieć, nie powinno prać się tychże w zmywarce.