Na co zwrócić uwagę kupując silikonową formę? – część II

W poprzednim wpisie informowaliśmy Was o tym, że jasny, intensywnie pachnący silikon, który na dodatek jest zbyt miękki, nie nadaje się na foremki do muffinek i innych ciast, które można przygotować w innowacyjnych formach z silikonu. Dziś, mając na uwadze, że nie wyczerpaliśmy w pełni tematu, chcemy go kontynuować. Z artykułu dowiecie się na co jeszcze zwrócić uwagę, aby zaopatrzyć się w bezpieczne dla zdrowia foremki silikonowe.

Neutralna kolorystyka, wysokiej jakości surowiec – co jeszcze powinno przykuć naszą uwagę?

Jeśli chcecie mieć pewność, że Wasza forma na muffiny wykonana z silikonu jest w pełni bezpieczna, zawsze wybierajcie dość sztywny produkt w neutralnych kolorach. Najlepiej, jeśli pokusicie się o wybór form, które wykonane zostały z silikonu medycznego. Wówczas możecie mieć pewność, że podczas procesu obróbki żywności, forma będzie w pełni bezpieczna dla zdrowia. Produkt ten jest jednym z tych, który nie tylko się nie utlenia, ale również nie przekazuje szkodliwych składników do pokarmu. Co więcej – nie wchodzi w reakcję z kwasami spożywczymi, które mogą być powodem przedostawania się do pożywienia toksyn.

Chcąc uniknąć niepotrzebnych obaw o zdrowie, warto wybierać formy sprawdzonych producentów, którzy mogą pochwalić się certyfikatami jakości, które zapewniają, że wyprodukowane formy nie tylko zostały wykonane zgodnie z wszelkimi normami procesów technologicznych, ale także są w pełni bezpieczne dla zdrowia ludzkiego.

Stosując się do zasad omówionych w tym i poprzednim artykule, możecie mieć pewność, że nabędziecie w pełni bezpieczne foremki silikonowe, które nie tylko będą cieszyć oko, ale ułatwią Wam przygotowanie potraw i ciast.

Back To Top