Silikonowe foremki do muffinek – co warto o nich wiedzieć?

Formy z silikonu zyskują na popularności. Choć coraz więcej osób ich używa, niewielu tak naprawdę wie, czy można je smarować tłuszczem, jak przygotować ciasto, aby to nie przywarło do nich podczas pieczenia. Dziś, mając na uwadze, że foremki silikonowe szturmem wdarły się do Waszych kuchni, chcemy przekazać Wam kilka istotnych informacji. Mamy nadzieję, że spotkają się z Waszym uznaniem i dzięki nim będziecie przygotowywać przepyszne muffinki i inne ciasta.

Już nigdy nie będziesz mieć wątpliwości

Jak wspomnieliśmy powyżej, wiele osób chciałoby korzystać z silikonowych foremek, jednak nie do końca wie jak. Dlatego też przygotowaliśmy kilka wskazówek, które mają ułatwić to zadanie.

Zapewne nie spodziewaliście się, że formy do pieczenia mogą być wykorzystywane w zupełnie inny sposób. Jaki? Otóż w formach z silikonu można potrawy nie tylko chłodzić, ale również zamrażać. Okazuje się bowiem, że foremka może wytrzymać temperaturę od -60 st. C do nawet +230 st. C.

Zanim włożysz cokolwiek do nowej formy, w pierwszej kolejności dokładnie ją wymyj. Następnie posmaruj ją olejem lub roztopionym masłem (jeśli chcesz formę wstawić do piekarnika). Jeżeli będziesz w niej coś chłodzić, uprzednio posmaruj ją olejem kokosowym lub migdałowym.

Foremek silikonowych z powodzeniem można używać w piekarnikach oraz kuchenkach mikrofalowych. Należy jednak mieć na uwadze, aby nie wykorzystywać funkcji grill, która mogłaby zniszczyć formę, a przy okazji sprawić, że potrawa nie nadawałaby się do spożycia.

Back To Top