Kawa z mlekiem czy ze śmietanką?

Kawa jest napojem o charakterystycznej nucie smakowej. Są tacy kawosze, którzy nie wyobrażają sobie by móc mieszać kawę z jakimkolwiek innym produktem, gdyż cenią sobie jej smak w najczystszej postaci. Są jednak też tacy, którzy preferują picie kawy z dodatkiem mleka, śmietanki lub innego dodatku, który wspomaga, a jednocześnie łagodzi jej smak. Niweluje charakterystyczną goryczkę.

Mleko lub śmietanka podnoszą kaloryczność napoju kawowego, więc osoby na diecie rezygnują z tego pomysłu i piją czarną kawę. Co bardziej pomysłowi i kreatywni czynią z kawy swoisty deser dodając różnorodne dodatki. Wzbogacają jej atrakcyjność o o bitą śmietankę, czekoladę lub gałkę lodów. Wówczas powstają różnorodne napoje kawowe lub nawet desery na bazie kawy. Ze względów zdrowotnych warto skonsultować się z lekarzem w kwestii tego,czy śmietanka, czy kawa są zdrowsze. Mleko skondensowane czy zabielacz to na pewno produkty, które są bardziej kaloryczne niż tradycyjne mleko i śmietanka.

Nawet w epopei narodowej ”Panu Tadeuszu” jest szczegółowy opis parzenia kawy. U Mickiewicza czynność tą wykonywała kawiarka, która do kawy dodawał śmietanę by niwelować goryczkę i dodawać lekkości. Każdy w zasadzie powinien decydować jakie gust kawowy preferuje i taką kawę sobie serwować. Można również wybierać napoje kawowe, które są przyrządzane w inny sposób niż tradycyjna kawa. Przykładem może być cappuccino, do podania którego służą porcelanowe filiżanki do cappuccino. Do codziennego spożycia lepiej sięgać po kawę w czystej postaci, wówczas zaniżamy jej kaloryczność.

Back To Top