Różnego rodzaju akcesoria kuchenne są dużym ułatwieniem przy codziennym gotowaniu i chodzi zarówno o te, zdobyte drogą kupna, jak i zrobione własnymi rękoma. Ostatecznie jeśli coś jest głupie, ale działa, wcale nie jest głupie. Warto wspomnieć o jednym szczególnym warzywie, które mimo że z wyglądu niepozorne, a ze smaku bardzo dobre, potrafi wywołać potok łez nawet u najtwardszych zawodników. Jeśli ktoś mówi, że mężczyźni nie płaczą, to powinien podsunąć im cebulę do pokrojenia, bo właśnie o nią się rozchodzi. Żeby nie płakać jak bóbr nad deską i nożem, można zaopatrzyć się w gogle, czy to specjalnie stworzone do krojenia cebuli, czy to możliwie najprostsze kupione w chińskim sklepie za pięć złotych. Jeśli jednak z jakichś względów opcja ta jest utrudniona, warto wypróbować alternatywną możliwość, czyli włożenie cebuli do lodowatej wody na dosłownie kilkanaście sekund. Oczy zostaną uratowane.
Foremki nie tylko
do pieczenia
Mimo że foremki
do ciastek wykorzystujemy zazwyczaj jako kontury, które można wycinać na
cieście, z taką samą skutecznością sprawdzą się do dekoracji obiadowych
talerzy. Ryż ułożony w serduszko będzie prezentował się znacznie ładniej niż
gdyby miał być po prostu wysypany bez jakiegoś konkretnego kształtu. Jeśli
chodzi o foremki do ciast – można
wykorzystać je (np. te szklane) jako podstawka do dania, które ma zostać
zaserwowane gościom. To samo z często bogato zdobioną formą ceramiczną – z
pewnością przykuje niejedno oko.