Kiedy letnie ciepłe słońce pozostaje jedynie wspomnieniem, warto przełamać senny nastrój jesiennej pluchy lub zimowych długich wieczorów chwilą relaksu przy dobrej herbacie. Z pewnością wprawi nas to w dobry humor, a o tej porze roku znajdziemy więcej czasu na staranniejsze przygotowanie naparu i smakowe eksperymenty. Odszukajmy w odległym kącie szafki czajniczek do parzenia herbaty i rozgrzejmy naszych zziębniętych gości wyjątkowym napojem.
Herbata z mlekiem i karmelem
składniki dla 3 – 4 osób:
0,5 l mleka
3 – 4 łyżki karmelu
łyżeczka czarnej herbaty
2 żółtka
W małym garnku zagotuj mleko z karmelem. Wsyp herbatę i zalej czajnik do parzenia herbaty gotującym mlekiem. Odstaw na 5 minut. W tym czasie liście herbaty powinny uwolnić aromat. Następnie mleczną herbatę przecedź przez sitko i zmiksuj z żółtkami. Tak przygotowaną herbatę natychmiast podawaj.
Herbata waniliowa
składniki dla 6 osób:
przekrojona laseczka wanilii
mały kawałek kory cynamonu
6 łyżeczek czarnej herbaty
1 l wody
Wanilię, cynamon i herbatę zalej wrzącą wodą i odstaw do naciągnięcia (nie dłużej niż 6 minut). Następnie całość wymieszaj i przecedź przez sitko. Herbatę pij gorącą.
Flip herbaciany na gorąco
składniki dla 2 osób:
2 łyżeczki czarnej herbaty
szklanka wody
jajko
szczypta cukru
kieliszek araku
odrobina likieru maraskino (maraschino)
cytryna
gałka muszkatołowa
Przygotuj dzbanek do parzenia herbaty i sporządź napar (susz parz nie dłużej niż 5 minut) i przecedź. Ucieraj na pulchną masę jajko z cukrem, arakiem, likierem, kilkoma kroplami soku cytrynowego i szczyptą gałki na puszystą masę. Rozłóż ją do szklanek, dolej gorącej herbaty i natychmiast podawaj.
Herbata z winem
składniki dla 8 osób:
butelka czerwonego wina
0,5 l mocnej gorącej czarnej herbaty
cukier
skórka otarta ze świeżej cytryny
Podgrzej wino, ale nie zagotuj. Do gorącego wina wlej napar mocnej gorącej herbaty. Dodaj cukier (do smaku) i przypraw otartą skórką ze świeżej cytryny. Taka „herbatka” z pewnością każdego rozgrzeje w mroźne zimowe wieczory.
Herbata z rumem
składniki dla 1 osoby:
łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki rumu
szczypta otartej skórki z cytryny
mocna czarna herbata
kawałek cynamonu
cukier
Przygotuj mocny napar z czarnej herbaty. Do ogrzanej szklanki wlej sok z cytryny i włóż skórkę, dodaj rum i gorącą herbatę. Taką wersję herbaty należy podawać z kawałkiem kory cynamonu, który może służyć również do mieszania napoju. Można posłodzić do smaku.
W innej wersji można do gorącego i mocnego naparu z czarnej herbaty po prostu dodać rum i udekorować plasterkiem cytryny.
Herbata kardynalska
składniki dla 7 osób:
4 filiżanki wody
150 g cukru
pół filiżanki soku z cytryny
¾ filiżanki soku z pomarańczy
¼ filiżanki zimnej czarnej herbaty
rum
Curaçao
Zagotuj wodę z cukrem. Do syropu dodaj sok cytrynowy i pomarańczowy, herbatę, nieco rumu i Curaçao. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a całość jeszcze raz podgrzej – ale nie gotuj. Tak przygotowany napój podawaj gorący.
Z pewnością każdy ma ulubione dodatki do herbaty w zimne dni. Ciesz się ich smakiem, ale pamiętaj, że cytryny nie wolno łączyć z fusami herbacianymi, a zbyt szybko dodany cukier zmienia gęstość wody i wpływa niekorzystnie na parzenie suszu herbacianego.
Przepisy pochodzą z książki Marianne Nicolin, Herbata dla smakoszy, Warszawa, Oficyna Wydawnicza „Kalliope”, 1991.