Korzystanie z silikonowych form nie musi być skomplikowane, wystarczy przestrzegać określonych zasad

Przyglądając się zmieniającym się trendom, śmiało można stwierdzić, że foremki silikonowe szturmem wdarły się na kuchenny rynek. Coraz więcej gospodyń domowych korzysta z nich podczas pieczenia i gotowania. Niektóre jednak, nie znając specyfiki tego produktu, obawiają się, że mogą sobie nie poradzić z przygotowaniem w nim potraw. A wystarczy tak naprawdę przestrzegać kilku zasad, które sprawią, że foremki do muffinek i inne wykonane z silikonu, będa nam służyły przez wiele lat. Jesteście ciekawi, jak zadbać o wspomniany asortyment? Będziemy o tym pisać w tym i kolejnych artykułach.

Asystent, którego warto mieć w swojej kuchni

Ci z Was, którzy regularnie śledzą nasze wpisy, zapewne zauważyli, że foremki silikonowe z powodzeniem wypierają tradycyjne formy blaszane. Nia me się czemu dziwić –  okazuje się bowiem, że nie tylko można w nich z powodzeniem mrozić i piec, ale także są o wiele łatwiejsze w przechowywaniu i utrzymaniu. Aby jednak stały się idealnym kuchennym asystentem, musicie poznać kilka patentów, które pozwolą Wam prawidłowo ich używać.

W pierwszej kolejności należy zastanowić się, co zrobić przed pierwszym użyciem, aby nie tylko potrawa nie przywarła do foremki, ale również, aby ta była bezpieczna dla żywności. Zapewne spodziewacie się tego, że formę należy dokładnie umyć przy użyciu ciepłej wody i płynu do naczyń. Dzięki temu zmyjecie nie tylko bakterie, ale także kurz, który mógł na niej osiąść, kiedy ta stała na sklepowej półce. Następnie formę należy dokładnie osuszyć i posmarować oliwą. Po tych czynnościach pozostawcie formę do całkowitego wchłonięcia się oliwy. Tak przygotowany produkt jest gotowy do użycia. Zapewniamy, że jedzenie nie będzie tłuste, jak również nie będzie przywierało do formy.

Back To Top