Dzięki niewielkim kosztom i popularności, która nie
maleje od lat, foremki do ciast (albo
foremki do ciastek) z blachy
ocynkowanej znajdują swoje miejsce w niejednym domu do dzisiaj. Można je
znaleźć na rynku w różnych wariantach, jeśli chodzi o wielkość czy kształt. W
ramach zachowania bezpieczeństwa i trwałości materiału należy za każdym razem
wyłożyć na formę papier do pieczenia, a w kwestii mycia unikać prania blachy w
zmywarce oraz używania m.in. ostrych myjek albo żrących środków. Wystarczy
trochę wody i delikatne, stopniowe czyszczenie.
Formy ze szkła
Choć chyba najczęściej wykorzystywane do zapiekanek
czy mięsa, szklane formy zdadzą egzamin również w przypadku ciast. Mimo że są
trochę droższe od wspomnianych wcześniej blach, jednak ich żaroodporność
gwarantuje wytrwałość w wysokich temperaturach, a dzięki przezroczystej
powierzchni można z łatwością kontrolować piekące się dania czy ciasta.
Oczywiście trzeba zachować wszelką ostrożność, aby nie upuścić naczynia,
ponieważ – jak to szkło – nie należy do najbardziej wytrzymałych materiałów.
Formy ceramiczne
Wyjątkowy rodzaj form ze względu na ich ozdobność –
wyróżniają się zarówno wzorami, jak i kolorytem. Używane przede wszystkim do
pieczenia niskich ciast, np. tarty, albo samego podawania różnego rodzaju
wypieków. Chociaż pod względem kosztów dorównuję formie szklanej, można
powiedzieć, że są nieco bardziej wytrzymalsze, jednak i z nimi należy uważać,
ponieważ mogą skończyć na posadzce w kawałkach. Warto dodać, że posiadają na
tyle grube ścianki oraz dno, że obawa przed przypaleniem odchodzi w zapomnienie.