Czy cukier rzeczywiście pokrzepia organizm?

Cukier jest pozyskiwany z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego. Znalazł ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Na temat cukru toczą się nieustanne spory na temat tego, jaki ma wpływ na organizm ludzki. Jego smak jest słodki, dlatego spożywani go pod różną postacią sprawia ogromną przyjemność. Cukier to inaczej sacharoza. Pogląd o szkodliwości cukru wziął się stąd, iż jest to produkt, który nie posiada wartości odżywczej.

Jedyną jego właściwością jest więc kaloryczność. Jedząc cukier nabywamy kalorii. Stąd stwierdzenie, że cukier służy pokrzepieniu organizmu. Kalorie dodają siły. I znów budzi się tu stare porzekadło, iż nic w nadmiarze nie szkodzi. Współcześnie jednak cukier tak bardzo zadomowił się w artykułach spożywczych, że czytanie etykiet produktów może wprawić w osłupienie, jak wielu wyrobów jest on składnikiem. Dlatego niestety spożywamy go dużo.

Nadmiar cukru może prowadzić do nadwagi, czy otyłości. Dlatego szczególnie trzeba go ograniczać w diecie dzieci. Oczywiście słodki smak cukru jest wielką pokusą dla najmłodszych konsumentów, ale należy stać na straży dziecięcych jadłospisów. Warto kształtować zdrowe nawyki, by nie dosładzać potraw. Dotyczy to soków, jogurtów, wypieków, herbaty czy kawy. W jogurtach naturalne cukry znajdują się w owocach. Herbatę lepiej słodzić miodem.

Można sobie naprawdę doskonale radzić bez nadmiernego dosładzania wszystkiego. Jeżeli jednak ktoś nie może się obyć bez filiżanki Chodzież pełnej kawy z ulubionym mleczkiem i cukrem, to nie musi się katować i ograniczać sobie przyjemności. Ważne by nie nadużywać stosowania cukru w innych produktach.

Back To Top