Nieodłączny symbol świąt Bożego Narodzenia – pierniki

Okres świąt Bożego Narodzenia to bez wątpienia czas wyjątkowych aromatów. Świąteczne dania przenikają się zapachami, a najbardziej aromatyczne są tradycyjne świąteczne wypieki. Oczywiście każdemu na myśl zapewne przychodzą smaczne pierniki, które są oczywistym symbolem świąt. Pierniczki są ciasteczkami o brązowej barwie. Wypieka się je w piekarniku.

Sekret smaku pierników tkwi w ich przyrządzeniu. Są to ciastka, które mogą leżakować kilka dni zanim się je poda na stół. Wtedy są najlepsze. Dlatego pierniki wypieka się przed świętami i jeżeli dotrwają do świąt, cieszą podniebienia. Aby uzyskać ciekawe kształty pierniczków posługujemy się różnorodnymi foremkami, które służą do wycinania ciasta. Następnie pierniczki układa się na blasze. Wypiek nie jest długotrwały. To zaledwie kilkanaście minut.

Dla najmłodszych cukierników największą frajdą jest chyba ozdabianie pierników. I tutaj panuje już dowolność. Niektórzy lubią tradycyjny smak pierników bez ozdabiania. Inni zaś serwują pierniki w barwnych odsłonach. Możliwości dekoracyjnych jest naprawdę wiele. Można posmarować je lukrem lub ozdobić kolorowymi pisakami spożywczymi zawierającymi barwniki. Dodatkowo do dyspozycji są różnego rodzaju posypki nadające wyjątkowego charakteru świątecznym pierniczkom.

Najlepiej smakują te, które przyrządza się wspólnie z rodziną. Magia świąt łączy ludzi. Aromat pierników jest niebywały dzięki przyprawie korzennej i mieszance produktów, które składają się na te wyjątkowe wypieki. Pierniczki smakują wybornie, jeśli zestawimy je ze smakiem kawy. Świąteczne filiżanki Chodzież okażą się niezbędne.

Back To Top