Właściwości przypraw kuchennych. Jak podrasować smak potraw?

W każdej kuchni wykorzystywane są przyprawy. W zależności od preferowanych smaków w określonych rejonach świata stosuje się je różnorodnie. Jednakże zważywszy na wszech obecną wielokulturowość, także i w kwestii kulinarnej można zauważyć przenikanie się różnych kuchni. Przyprawy, które spotykamy na sklepowych półkach są zazwyczaj w sproszkowanej formie.

Jednak w naturalnym środowisku występują jako rośliny. Aby mieć dostęp do pierwotnej postaci przypraw, można w warunkach domowych stworzyć sobie niewielki ogródek, w którym hoduje się zioła. Jeżeli ktoś nie posiada ogrodu, może trzymać zioła na parapecie. Dzięki temu można samodzielnie zdecydować w jakiej postaci chcemy mieć określoną przyprawę. Mogą to być zielone liście jak bazylia lub natka pietruszki. Można także niektóre zioła utrzeć w moździerzu na sypką postać, jak np. tymianek lub kolendra. Zioła są źródłem witamin i tutaj ich przewaga na sproszkowanymi przyprawami sprzedawanymi w papierowych torebkach.

Żeliwny garnek emaliowany, moździerz, zestawy naczyń – wszystko, co warto mieć pod ręką w kuchni

Zioła pasuje do każdego rodzaju potraw. Można je z powodzeniem wykorzystywać do mięs, ryb oraz do zup. Są także dopełnieniem sałatek. Dzięki nim można spotęgować smak danej potrawy. To tworzy harmonijną kompozycję. Na sklepowych półkach możemy także znaleźć przypraw, które mają zastosowanie w konkretnym rodzaju kuchni, np. indyjskiej lub włoskiej. Możemy wówczas uchwycić ten charakterystyczny dla określonego regionu smak, który znamy z zagranicznych podróży.

Back To Top