Przetwory z domowej spiżarni. Witaminy w słoikach

Przetwory kojarzą się z pełnymi półkami w domowych spiżarniach. Takie najczęściej posiadały nasze babcie, które jako doskonałe gospodynie zaopatrywały się na zimę. Weka na półkach to niezwykła moc witamin i smacznych przekąsek. Kompoty, dżemy, warzywa w octowej zalewie lub soki to efekt ciężkiej pracy. Jednakże trud jaki wkłada się w przyrządzanie przetworów szybko znika w kontekście niezwykłej satysfakcji z rozkoszowania się domowymi zaprawami. Obecnie niestety odchodzi się od samodzielnego przyrządzania przetworów, ponieważ wszystko jest dostępne w sklepach. Jednakże Ci, którzy chcą mieć wpływ na proporcje w przyrządzanych przetworach nadal wykonują je samodzielnie.

Piwniczka z zapachem latem

Zimą, kiedy nie ma dostępu do świeżych owoców szczególnie cenna jest możliwość otworzenia aromatycznej konfitury stojącej w domowej piwniczce. Dlatego może jednak warto wrócić do babcinych zwyczajów i spróbować się zaopatrzyć na zimę. Przyjemnie jest mieć pod ręką moc przysmaków. Aby jednak rozpoczął swoją przygodę z przygotowywaniem domowych przetworów, warto wyposażyć się w duże garnki żeliwne emaliowane, które są niezbędne do gotowania owoców, a potem weków. Poddawanie obróbce termicznej przetworów pozwala na przedłużanie ich terminu przydatności. Dzięki temu spokojnie od lata mogą przetrwać do zimy. W ten sposób przyrządza się różnorodne owocowe musy, soki, kompoty, konfitury a także warzywa i owoce w zalewie octowej.

Na pewno w rodzinie krążą jakieś sprawdzone receptury określające odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Jeżeli ich brak za skarbnicę przepisów może posłużyć internetowa przeglądarka. Z owoców można także tworzyć domowe nalewki i likiery, które doskonale pasują zestawiane ze słodkimi owocami. Można je przechowywać w ozdobnych, zakorkowanych buteleczkach. Jest to także znakomity pomysł na podarunek dla bliskiej osoby. Nic tak nie cieszy jak prezent wykonany samodzielnie. A gdy jest to aromatyczna nalewka lub własnej roboty konfitura, to tym bardziej raduje się serce.

Back To Top