Zupy. Co wiemy o tych niezwykłych potrawach?

W polskiej kulturze najczęściej na pierwszy ogień wjeżdża zupa. To ona uchodzi za pierwsze danie poprzedzające zazwyczaj potrawę mięsną. Kuchnia polka jest obfita w różnego rodzaju zupy. Do naszej kultury przeniknęły także receptury z innych krajów.

Zupa ewoluowała i nie jest tylko pierwszym daniem, może także stanowić danie główne. Szczególnie jeśli jest to sycący posiłek na bazie mięsa czy kiełbasy. Idealnym naczyniem do gotowania zupy jest garnek żeliwny. Rozgrzewa się wolno i równomiernie. Długo utrzymuje ciepło potraw. Dzięki powolnemu gotowaniu zupy, wszystkie składniki mają odpowiednią miękkość przy zachowaniu wszystkich właściwości odżywczych. Zupa uchodzi za danie bardzo pożywne i obfite w witaminy.

Jak uraczyć się zupą? Sycące, odżywcze i orzeźwiające

Zupy występują w różnorodnych odsłonach i o różnej konsystencji. Spotykamy płynne i w postaci gęstych kremów. Mogą być zupy mięsne i bezmięsne. Większość zup podaje się na ciepło. Jednakże chociażby znany powszechnie chłodnik jest zupą podawaną na zimno. Taki rodzaj zupy idealnie sprawdzi się w upalny, letni dzień. Do zup można zaserwować także dodatki. Ryż i makaron stanowią dodatek między innymi do zupy pomidorowej, kasza jest składnikiem krupniku a uszka barszczu. Zupy są także powiązane z tradycjami świątecznymi. Nie sposób wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez barszczu a Wielkanoc bez żuru. Żur oczywiście nie może się obyć bez jajka i charakterystycznego chlebka, w którym jest podawany.

Back To Top