Co powinniśmy wiedzieć o rosole czyli jak brylować na talerzu?

Rosół w mniemaniu wielu osób uchodzi za króla wśród zup. Zazwyczaj podawany w porcelanowej wazie z dodatkiem mięsa i makaronu stanowi prawdziwie uroczystą ucztę. Danie to cieszy się tak dużą popularnością, ponieważ niewiele osób może powiedzieć, że nie lubi rosołu.

Znamy także z dzieciństwa smak tej zupy według receptury mamy lub babci. Zawsze unosił się po kuchni niezwykły aromat, który bił po nozdrzach. Często kojarzy się z daniem, które dodaje życiodajnej siły, ponieważ według domowych receptur jest wspomaganiem w stanach osłabienia. Dlatego można się wspierać w stanie infekcji organizmu.

Garnek żeliwny i rosół – bez czego nie może się obyć polska kuchnia?

Rosół stał się tradycją kuchni polskiej. Przygotowuje się go na bazie świeżych warzyw i mięsa. Włoszczyzna dodaje niezwykłego aromatu a mięso wzbogaca smak. Do nagotowania rosołu najczęściej wybiera się drób. Kura lub kurczak są odpowiednim rodzajem ptactwa domowego do przyrządzania tego wybornego dania. Wielu też jest zdania, iż udoskonalimy smak rosołu, jeśli pomieszamy rodzaje mięsa czyli do drobiu dodamy jeszcze wołowinę. Może to lekko wpłynąć na zabarwienie rosołu, który staje się lekko brązowy. Do rosołu dodaje się makaron, najczęściej nitki. Niektórzy preferują delikatne lane kluski. Na wierzchu rosół jest dekorowany świeżą natką pietruszki. Sytości temu posiłkowi dodaje gotowane mięso. Zazwyczaj do zrobienia wywaru wykorzystuje się kurę w całości, której smakiem można się później rozkoszować.

Back To Top