Karp pod pierzynką czyli Wigilia w aromatycznej odsłonie

Wigilia kojarzona jest przede wszystkim z karpiem. Najczęściej podaje się go smażonego z patelni lub na zimno w galarecie. Przepisów jest jednak znacznie więcej. Może więc warto spróbować innej wersji tej smakowitej ryby, której smak trafi zapewne w gusta smakoszy. Karp, jak się okazuje, może także być serwowany w towarzystwie śmietany. Jest wówczas niezwykle miękki i delikatny. Mięso w zasadzie samo odrywa się od dużych ości. Przygotowanie tej potrawy zajmuje zaledwie kilkanaście minut czyli prawie tyle co spałaszowanie jej podczas wigilijnej wieczerzy.

Garnki żeliwne emaliowane a przyrządzanie świątecznych potrawach

Karpia należy najpierw przygotować czyli oczyścić z łusek i wnętrzności oraz pokroić w dzwonka. Jak już się z tym uporamy, reszta idzie jak z płatka. Karpia umieszcza się w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku i delikatnie przysmaża na połowie kostki masła. Dodaje się do niego pokrojoną w kosteczkę dużą cebulę. W małym garnuszku miesza się duży kubek śmietany z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Dodaje się sól i pieprz do smaku. Gdy masło pod rybą się rozpuści dodajemy śmietanę. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy wierzch potrawy. Pod taką śmietanową pierzynką dusimy karpia około dwadzieścia minut, aż zmięknie. Karp przejmuje aromat pietruszki i cytryny i smakuje wybornie. Karpia podaje się na ciepło. Śmietana delikatnie muska podniebienie i sprawia, że do tego smaku chce się powracać nie tylko raz do roku.

Back To Top