Czekolada w płynnej postaci

Słowo czekolada kojarzy się ze smakiem będącym rozkoszą dla podniebienia. Któż z nas go nie zna? Jest smakołykiem, zarówno dla małych, jak i dużych. Choć początki czekolady sięgają XVII wieku, proces konszowania, czyli specjalnego mieszania masy kakaowej przeznaczonej do pozyskania czekolady wynalazł Rudolf Lindt.

Do dzisiaj jego nazwisko kojarzone jest z najbardziej wyrafinowanym smakiem czekolady na całym świecie. Czekolada tradycyjnie występuje w formie tabliczek. Znane są czekolady deserowe, gorzkie, mleczne, białe lub z dodatkiem orzechów czy bakalii. Poza walorami smakowymi czekolada jest produktem bogatym w witaminy i składniki odżywcze. Z uwagi na jej kaloryczność zalecana jest w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego. Studenci mogą się nią wspomagać podczas sesji egzaminacyjnej, aby pobudzić umysły do pracy.

Czekolada może występować też w postaci płynnej, jako napój. Tak podaną czekoladę można fantazyjnie mieszać z innymi produktami lub podać w klasycznej postaci. Do podawania gorącej, pitnej czekolady doskonale sprawdzą się filiżanki Chodzież. Pitna czekolada może być serwowana w różnych odsłonach – jako czekolada deserowa lub mleczna. Można też łączyć ją z kawą lub ozdabiać na wierzchu bitą śmietaną. W kawiarniach jest często serwowana ze spienionym mlekiem. Jej atutem jest niezwykle aksamitna konsystencja, która długo utrzymuje jej wyjątkowy smak w ustach. Jest doskonała na jesienne i zimowe aury. Jest doskonałą formą deseru dla wszystkich.

Back To Top